|
|
Trams in Poznan, Polen |
Trams in Poznan, Polen
Afgelopen zomer (2011) ben ik op bezoek geweest bij een vriend die een paar jaar geleden is geëmigreerd van Utrecht naar het Poolse Warschau. Buiten dat ik natuurlijk veel dagen met hem ben opgetrokken, moest hij ook werken. Daarom heb ik mij ook een aantal dagen zelf vermaakt, wat ik gedaan heb door een aantal steden in Polen te bezoeken. Het was voor mij de eerste keer dat ik in Polen was, dus alles was nieuw voor mij.
Eén van de steden die ik heb bezocht is de stad Poznan. Poznan is een stad in het westen van Polen en lijkt veel op een Duitse stad. Dat is verklaarbaar door de geschiedenis; van 1871 tot 1945 was Poznan gelegen in het Duitse Rijk. Nadat de Russen halverwege jaren 40 vanuit het Oosten optrokken, zijn de grenzen verlegd en sindsdien behoort Poznan tot Polen.
Het tramnet van Poznan is dan ook opgezet in de Duitse tijd. Het tramnet bestaat uit 20 tramlijnen, en daarnaast nog een nachttramlijn en een tramlijn geë";ploiteerd met historische trams. Tijdens mijn bezoek heb ik hiervan een deel bezocht.
Het tramnet van Poznan kwam in Nederland in de jaren 90 in de bekendheid, toen een aantal oude Amsterdamse trams naar het tramnet kwamen. Tijdens mijn bezoek waren de laatste trams uit Amsterdam buiten dienst gesteld. Wel rijden er Combino's, die zijn afgeleid van de Amsterdamse Combino's.
Het trambedrijf, de MPK, is langzaam aan het moderniseren. Hoewel er nog zeer veel hogevloertrams door de stad rijden, zowel de oorspronkelijke Konstal-trams als geïporteerde trams uit Duitsland, zijn er ook veel lagevloertrams in dienst. Een deel hiervan bestaat uit Siemens Combino's, maar ook komen er 45 Tramino's van Solaris. Dit bedrijf is bekend van zijn Solaris Urbino-bussen (die overigens in Nederland nog niet rijden).
Bezocht in juli 2011. Geplaatst op 6 december 2011.
|
|
|
|
Een koppelstel Konstal-trams (nummer 200 en 199) als lijn 6 rijdt over het hoofdstation van Poznan heen (over de brug met de straatnaam Towarowa).
Hoewel de meeste lijnen elke tien minuten rijden, zitten de meeste trams in het centrum goed vol.
Even verderop rijdt nog een koppelstel met oude Konstal-trams op lijn 12 bij de Rondo Kaponiera, een van de drukste plekken van het net.
Wanneer ik mij omdraai ten opzichte van de vorige foto, komt een Siemens Combino van lijn 14 op mij afgereden. Deze trams lijken bijzonder veel op de Amsterdamse zusters. Een aantal jaren geleden reed er op proef trouwens een Amsterdamse Combino in Poznan, waarna deze Poolse serie is aangeschaft.
De Rondo Kaponiera is een zogenaamde Grand-Union, met dubbelsporige verbindingen naar alle vier de richtingen. Op de achtergrond een import-Duwag.
Ik ben even iets oosterlijker gelopen, op zoek naar het hostel waar ik de nacht zou doorbrengen. Op de Gorna Wilda passeert mij de MPK 657, de voormalige Dusseldorfse 2556 van de Rheinbahn.
Hoewel de 657 in de kleuren van de MPK rijdt, is deze 700 (ook uit Dusseldorf) nog steeds in de originele kleuren gestoken uit Duitsland.
De Dusseldorfse trams zijn van binnen nog grotendeels orgineel, alhoewel de zittingen in een deel van de trams zijn vervangen door trams uit Amsterdam. Let op de gloeilampen aan het plafond, die zie je in Nederland al even niet meer. Dat het een lekkere zomerse dag was, was u waarschijnlijk zelf al opgevallen.
Met een dagkaartje stap ik in een tram en kom uiteindelijk uit bij het eindpunt aan de Grunwaldzka in zuidwest-Poznan. De trams zijn deels gemoderniseerd, onder andere met digitale bestemmingsdisplays.
Het eindpunt was overigens interessanter vanwege het openluchtdepot wat ernaast lag. Op dit terrein was nog een van de Amsterdamse trams aanwezig. De 805 is de voormalige Amsterdamse GVB 610, uit de 3G-serie 602-634 (1959-1961). Helaas voor mij was enkele weken voor mijn bezoek al een afscheidsrit gereden met de Amsterdamse trams. De 805 deed sindsdien nog maar sporadisch dienst, en deed in elk geval niet tijdens mijn bezoek aan de stad. Het is de bedoeling om de tram op termijn weer in de Amsterdamse geel/grijze kleuren te steken.
Links van de Amsterdammer staat nog een eenling, de 400. Nog net in beeld een oude tweeasser type N van Konstal. Deze tweeassers reden er nog in de jaren 90, toen deze deels door de Amsterdammers werden vervangen. Trams van gelijk uiterlijk reden ook in Oost-Duitsland en vele andere oosterse steden. Van 1949 tot 1953 werden tweeassige motor- en bijwagens geleverd, aangeduid als Type N. Na 1954 verscheen een wat gemoderniseerd tramtype N1, voorzien van onder meer dubbele schuifdeuren en meer zitplaatsen. In totaal werden tot 1962 ruim 3000 van deze trams afgeleverd die in alle Poolse steden reden. Naar Poznan kwamen in totaal 119 motorwagens en 92 bijwagens. Trams van gelijkend uiterlijk van verschillende fabrikanten werden in grote getale geleverd, in totaal zo'n 7150 trams geleverd voor onder meer Oostenrijk, Polen en Duitsland, naast nog een onbekend aantral trams voor de voormalige USSR (van der Gragt, Frits (1972) Moderne trams, De ontwikkeling van de moderne tram in Europa van 1927 tot heden. Rotterdam: Uitgevers Wyt).
Ondertussen komt er nog een koppelstel Konstals binnen als lijn 15.
We gaan naar de andere kant van de stad, die er qua opzet een suk moderner uitzit met brede lanen en vrije trambanen. Dusseldorfer 652 draagt reclame voor diervoeding en rijdt als lijn 7 over de Rondo Staroleka.

Enige tijd rijden er in Poznan tweerichtingtrams uit Krakau, omdat hier behoefte aan was wegens werkzaamheden.


En er komt weer een Combino aangerden, de volgende foto toont het interieur van de trams.

In tegenstelling tot Amsterdam is er hier geen conducteurspost aanwezig.













In Poznan rijden museumtrams ook af en toe op de lijndienst, om ze in conditie te houden.











Hier een verwaarloosde tram type N van Konstal. Deze tweeassers reden er nog in de jaren 90, toen deze deels door de Amsterdammers werden vervangen. Trams van gelijk uiterlijk reden ook in Oost-Duitsland en vele andere oosterse steden. Van 1949 tot 1953 werden tweeassige motor- en bijwagens geleverd, aangeduid als Type N. Na 1954 verscheen een wat gemoderniseerd tramtype N1, voorzien van onder meer dubbele schuifdeuren en meer zitplaatsen. In totaal werden tot 1962 ruim 3000 van deze trams afgeleverd die in alle Poolse steden reden. Naar Poznan kwamen in totaal 119 motorwagens en 92 bijwagens. Trams van gelijkend uiterlijk van verschillende fabrikanten werden in grote getale geleverd, in totaal zo'n 7150 trams geleverd voor onder meer Oostenrijk, Polen en Duitsland, naast nog een onbekend aantral trams voor de voormalige USSR (van der Gragt, Frits (1972) Moderne trams, De ontwikkeling van de moderne tram in Europa van 1927 tot heden. Rotterdam: Uitgevers Wyt).



En weer in de trein, op weg naar de volgende stad!
|
|
|
Kies een taal:
|
 |
|
|